Zelf Koffiebonen Malen, onze tips!

Koffiebonen malen

Koffie! Heerlijk! Op alle momenten van de dag. Een sterk bakkie voor in de ochtend of een heerlijke cappuccino. Met een zorgvuldige bereiding smaakt koffie altijd lekker. Maar besteed je niet voldoende aandacht aan je bakkie troost dan kan het echt verschrikkelijk smaken. Als je thuis koffie maakt kun je door het zelf malen van de bonen het heerlijkste bakkie maken. Vooraf gemalen bonen verliezen snel hun aroma en smaak, en dat proef je terug in je koffie

Voor koffieliefhebbers begint het met de keuze voor de boon. Als je kiest voor een kwalitatief goede boon heb je een belangrijke stap gezet. Daarna gaat het om de juiste maling. De juiste maling is afhankelijk van de manier waarop je koffiezet. Elke methode of machine vraagt om specifieke maling. Een espresso vraagt bijvoorbeeld een fijne maling.

Over het algemeen zijn er drie soorten maling: grof, medium en fijn. Het is belangrijk dat je je koffie consistent maalt. Zodat alle deeltjes dus even groot zijn. Dit bepaalt hoe de smaak uit de koffie gehaald wordt. Wanneer er ongelijke deeltjes in je maling hebt dan geeft dat een slechte koffie tot resultaat.

koffiebonen op tafel

Voor thuisgebruik zijn twee soorten koffiemolens. Koffiemolens met messen en koffiemolens met maalschijven. Een koffiemolen met messen is goedkoper, maar heeft een grotere kans op ongelijk malen. Met een koffiemolen met maalschijven kun je beter zelf bepalen hoe fijn je je koffie wilt malen. Daarnaast geeft het een gelijkmatig resultaat. Let zij de aanschaf wel op vervalsingen, deze worden over het algemeen goedkoper aangeboden.

Handkoffiemolens zijn ook verkrijgbaar met maalschijven. Sommige modellen zijn klein genoeg om met je mee te nemen. Dit geeft je de mogelijkheid om overal van je zelf gemalen koffie te genieten. Versgemalen koffie zorgt voor het beste resultaat.

Koffiebonen

Kies de koffiebonen die bij jouw smaak passen. Bonen die wat langer gebrand zijn hebben een donkere, glanzende uitstraling. Deze maken koffie met een sterke en bittere smaak. Medium gebrande koffiebonen zijn lichtjes gekleurd en geven een zachte smaak. De meeste personen kopen de verkeerde bonen, vraag in de winkel welke koffiebonen het beste bij je smaak passen, vraag een proefportie en laat je adviseren.

Daarnaast geldt hoe ouder de koffiebonen, hoe slechter de kwaliteit van de koffie. Koffie raakt na verloop van tijd zijn smaak kwijt. Zorg daarom voor een verse voorraad koffiebonen en koop niet in een keer een grote hoeveelheid. Bewaar je bonen in een luchtdichte bak op een koele en droge plek. Bij invriezen gaat de kwaliteit van de bonen achteruit.

koffiebonen malenDe koffiemolen

Het aller belangrijkste om koffie bonen te maken is uiteraard een goede koffiemolen. Wanneer je geen goede bonenmaler koopt kan het zijn dat je bonen te warm worden gemaald en daardoor de bonen hun smaak verliezen. Zorg daarom dat je de beste koffiemolen koopt. Deze zal je bonen veel consistenter malen en dit zorgt voor een consistente smaak in je koffie. Bij een inconsistente maling worden er bij sommige deeltjes koffie te veel smaak uitgehaald, dit geeft een bittere en flauwe smaak aan je koffie.

Tijdstip malen

Een lekker kopje koffie is gezet met een perfecte timing tussen malen en maken van de koffie. Te vroeg malen verpast je koffie. Zorg ervoor dat je water heet is voordat je klaar bent met malen zodat je het water direct op de versgemalen koffie kunt gieten.

Hoeveel koffie

Besluit voor het malen hoeveel koffie je nodig hebt. Als je te veel maalt kun je hetgeen je over houdt niet meer gebruiken. Dat is jammer van al die lekkere bonen. Versgemalen koffie bewaren geeft niet de verse smaak die je in je koffie wilt proeven. Bepaal dus hoeveel je precies nodig hebt voordat je gaat malen.

Brouw methodes van koffie

De verschillende brouwmethodes vragen allemaal een andere maling van je bonen. Dit kun je leren. Vraag advies in de winkel en oefen, proef en oefen. Er zijn ook leuke koffie apps die je helpen met het beter bereiden van koffie. Zo leer je vanzelf welke maling het beste past bij jouw brouwmethode. Of het nu gaat om een espresso, Turkse koffie of een Hollandse bak.

Tips

Hierboven heb je verschillende tips kunnen lezen. Bij het zetten van de lekkerste koffie gaat het dus vooral om je eigen smaak. Door te blijven proberen vind je vanzelf de juiste brouwmethode, maling en boon. En wil je een keer wat anders. Variƫren kan altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *